måndag 31 oktober 2011

Mer om A-kassan

Jag omformulerade nedan text samt lade till lite grejer innan jag officiellt skickade in en begäran av omprövning till A-kassan. Idag ringde de igen för att informera mig vidare (ännu inget beslut angående omprövan). Om jag får avslag gäller följande:

Eftersom jag hade en avstängningsperiod på 45 dagar (pga egen uppsägning) + karens 7 dagar kommer jag även bli återbetalningsskyldig för de dagarna som var efter 1/9 då jag började plugga. Alltså betala tillbaka pengar + börja om med nya karensdagar. Detta under förutsättning att jag slutar plugga.
Fortsätter jag plugga och är färdig i juni (kursen är 2 terminer) så kan jag inte få A-kassa då heller om jag fortfarande är arbetslös eftersom jag då har studerat i ett år och halvtidsstudier inte är överhoppningsbara! I första fallet räknas mina studier som att jag inte är tillgänglig för arbetsmarknaden (vi pratar 1 ggr/v kvällstid 18-20.30) och därför inte kan få A-kassa. I andra fallet räknas mina studier som att jag har varit tillgänglig för arbetsmarknaden men inte fått någon lön som A-kassan kan baseras på (eftersom studiena på halvtid inte är överhoppningsbara) och kan därför inte få A-kassa.

Är sådana här regler acceptabla!? De har ju två olika ståndpunkter gällande samma sak beroende på vad som "gynnar" A-kassan! I praktiken (om jag inte får igenom min omprövan) så ger mig A-kassan inget val. Jag måste sluta plugga annars är jag dömd till 0:- i inkomst så långt jag kan överblicka!

Saknar ord att uttrycka vad jag egentligen känner och tycker i denna fråga!

3 kommentarer:

  1. Jag kan inte annat än hålla med om att det är jävligt dumma regler. Men som jag skrev en gång tidigare så har jag själv fått erfara att studier och A-kassa inte går ihop. Fick dock veta det på ett tidigare plan än dig, så den gången blev det inga deltidsstudier för mig. Hoppas du får ngt av dom där jobben som du sökt, så slipper du detta a-kasse-elände. Kram!

    SvaraRadera
  2. Det är alltid värt att begära omprövning. Har ju också tråkiga erfarenheter av studier och a-kassa. Ja håller tummarna för att du får jobb snarast. Kram Kaiza

    SvaraRadera
  3. Omprövning begärd & avslagen :-( Pratade dock med den som gjorde omprövningen och han tyckte jag skulle överklaga till Förvaltningsrätten - framförallt för att det finns 2 undantag: tidigare studerat 50% + jobbat 50% alternativt studerat 100% + jobbat 100%. Jag uppfyller inget av dem med ligger mitt i mellan. En klar "trilla mellan stolarna". Så nu blir det överklagan med en begäran av regeländring också :-D

    SvaraRadera